Gepost op 14 februari 2012

Het middenveld eist de publieke ruimte op. Kruisende perspectieven vanuit het onderzoek

Dag 1: 15 maart 2012

Voormiddag: Analytisch gedeelte (conferenties)

Dit gedeelte draait om de inhoud en de resultaten van het onderzoek rond initiatieven van het middenveld als casestudies. Meer in het bijzonder wordt ingegaan op de volgende vraagstellingen:

- Op materieel vlak: wat kan dit soort initiatieven bijbrengen tot de productie van de publieke ruimte? In welke mate verbeteren zij de esthetische, semantische, functionele en ecologische innovatie in de vormgeving van de stad?

- Op het vlak van het samen-leven: op welke wijze werken zij de gemengdheid, de gastvrijheid of de mensvriendelijkheid in de hand? Hoe kunnen ze aanleiding geven tot nieuwe toe-eigeningsmodaliteiten, nieuwe netwerken? Veranderen zij de wisselwerking tussen publiek en privé?

- Op het vlak van het debat en de gemeenschappelijke actie: in hoeverre kunnen zij nieuwe participatievormen doen ontstaan? Wat is hun invloed op de uitoefening van het burgerschap? Welk engagement vergen zij van de gebruikers? Hoezeer kunnen zij de zogenaamde “zwakke” gebruikers invloed doen hebben op, en zichtbaarheid verwerven in de publieke ruimte. In een wereld waar onzekerheid troef is, wat zijn hun ideologische substraten, hun kritisch potentieel, en welke vormen van gemeen goed hebben er baat bij?

Namiddag: Methodologisch gedeelte (conferenties)

Dit gedeelte is gericht op de methodes en de theoretische kaders die de onderzoekers hanteren bij het waarnemen, beschrijven, bevatten, evalueren, theoretiseren of verspreiden van de initiatieven van het middenveld. Er wordt gepoogd te antwoorden op de volgende vraagstellingen:

- Qua methode: hoe brengen de onderzoekers hun werkmiddelen tot stand en passen zij ze aan? Hoeveel ruimte wordt gelaten voor empirisme en werkzaamheden in situ? In het geval van onderzoeksgerichte acties of onderzoek “by design”, hoe brengen de onderzoekers hun waarnemingen in kaart, hoe evalueren zij hun transformaties en experimenten?

- Op theoretisch vlak: welk standpunt nemen de onderzoekers in? Hoe laten zij de verschillende dimensies van de initiatieven van het middenveld aan bod komen, ruimtelijk, sociaal en politiek gesproken? Gaan zij voort op de theoretische beschouwingen aan de hand waarvan het stedelijke activisme lange tijd is uitgedacht, of keren zij zich naar nieuwe configuraties?

Dag 2: 16 maart 2012

Voormiddag: Operationeel gedeelte (conferenties)

Dit gedeelte handelt over de onderzoeksgerichte acties of onderzoek “by design” die voortbouwen op de initiatieven van het middenveld, om te komen tot prospectieve scenario’s, ontwerpprocessen of toolboxes met als doel de productie van de publieke ruimte te verbeteren of te oriënteren in de hedendaagse steden. De volgende uitdagingen worden besproken:

- Is het relevant om systemen voor te stellen die doelen op de herhaling op andere plaatsen van initiatieven die in een bijzondere context het licht hebben gezien? Zo ja, in welke vormen en met welke mate van aanpassing? Wie moet dit soort tools gaan gebruiken? Wat is de verantwoordelijkheid van de onderzoekers ten aanzien van de modellen waardoor zij zich laten leiden?

- Wat gebeurt er wanneer dit soort initiatieven wordt genomen los van de context waarin zij zijn ontstaan? Welke zijn de resultaten, zowel ruimtelijk, sociaal als beleidsgericht? Zal de erspreiding van die “goede praktijken” niet voor een deel de uniformisering van de publieke ruimte veroorzaken? Dragen dergelijke systemen bij tot een zekere institutionalisering of inkapseling van burgerbewegingen, of worden die bewegingen er integendeel nog sterker door?

Namiddag: workshops in de openbare ruimte

Workshops zullen plaatsvinden in verschillende openbare ruimtes in de stad in samenwerking met internationale et Brusselse partners. Bij dezen zullen de deelnemers de gelegenheid krijgen om de verschillende thema’s van het colloquium
in de praktijk uit te voeren.

Adres:
Koninklijke Bibliotheek van België
Keizerlaan, 2
1000 Brussel
Deelname is gratis maar inschrijven is noodzakelijk (beperkt aantal plaatsen)

Info:
www.humancities.eu, humancities@promateria.be
Het volledig programma van de lezingen en de workshops zal binnen kort beschikbaar zijn
Inschrijvingen online vanaf 16 februari 2012